#138 — Pengepyramider fra topp til bunn Feb. 19, 2017

from Saltklypa· ·

Denne episoden er viet et lytterspørsmål vi har fått fra William: _Jeg har et lite tips til en sak som kanskje kan være av interesse, nemlig pyramidespill. Har ikke sett at skeptikerbevegelsen har vist mye interesse for dette, kanskje da det faller inn under økonomifaget og ikke tradisjonell naturvitenskap, men jeg håper dette kan endre seg :) Jeg tenker spesifikt på noe som heter Onecoin. Dette er et pyramideselskap som offisiellt selger “en egenutviklet kryptovaluta”, men forretningsmodellen baserer seg i stor grad på verving av nye medlemmer. De går svært langt i å garantere GIGANTAVKASTNING for alle som investerer, men …Denne episoden er viet et lytterspørsmål vi har fått fra William:

Jeg har et lite tips til en sak som kanskje kan være av interesse, nemlig pyramidespill. Har ikke sett at skeptikerbevegelsen har vist mye interesse for dette, kanskje da det faller inn under økonomifaget og ikke tradisjonell naturvitenskap, men jeg håper dette kan endre seg :)
Jeg tenker spesifikt på noe som heter Onecoin. Dette er et pyramideselskap som offisiellt selger "en egenutviklet kryptovaluta", men forretningsmodellen baserer seg i stor grad på verving av nye medlemmer. De går svært langt i å garantere GIGANTAVKASTNING for alle som investerer, men for en dreven skeptiker er det en hel årsproduksjon av røde flagg her.(...)

Siste året har jeg også opplevd at 2 personer som står meg nær har investert penger i dette, heldigvis bare et beskjedent beløp, men allikevel..... Jeg har også blitt kontaktet selv av personer som vil ha meg til å skyte inn penger, men jeg ba de ryke og reise.

Grunnen til at jeg tenker dette er interessant i et skeptiker-perspektiv er for det første, at som alle pyramidespill så vil de kollapse før eller siden. Jeg betrakter det som økonomifagets homeopati, nemlig at det IKKE KAN fungere...

For det andre er dette et samfunnsproblem som fører til at store verdier går tapt.

For det tredje er det veldig interessant å se på hvordan de klarer å trollbinde godtroende menesker. Dere har jo i tidligere episoder av Saltklypa snakket om hvilke psykologiske virkemidler alternativbransjen bruker for å lokke til seg nye kunder, og mye av det samme brukes her. Bla. reiser de rundt og holder "vekkelsesmøter" hvor de bla. bruker konspirasjonsteorier som argumentasjon (de mener at verdensøkonomien kommer til å kollapse og at man derfor bør flytte sparepengene sine over til Onecoin.)

Vår residente Datamann Bendik er selvfølgelig på saken, og får samtidig en grundig gjennomgang av konseptene bak kryptovaluta og blokkjeder!

Vi sier hjertelig takk til spørsmål fra lytterne som dette, og tar imot fler, samt andre tips, ris og ros på post (at) saltklypa (dott) no, eller på Facebooksiden og på Twitter!

Relevante linker:

(bak betalingsmur)

The sunk cost fallacy:

Scam Watch om pyramider:

Social conformity: http://www.simplypsychology.org/asch-conformity.html

Trygdekontoret gjentar eksperimentet: https://tv.nrk.no/serie/trygdekontoret/muhh50000614/sesong-8/episode-5

Ukens anbefalinger

Skeptikertreff 24. februar på Tøyen, og March for Science 22. april.