#132 — Vi må snakke om USA-valget Nov. 15, 2016

from Saltklypa· ·

Vi må snakke om USA-valget. (Første og forhåpentligvis siste gang.) Siden det ikke bare angår USA, siden det angår avgjørelser som går på fakta og vitenskapen løs, og siden valgkampen har vært preget av en god del forvrengning av statistikk og sannheter. Hvorfor kunne Donald Trump vinne? Var det medias skyld? Var det den fattige, hvite arbeiderklassen sin skyld? Var det rett og slett bare mangel på stemmer fra den andre siden? Er det et resultat av det som på engelsk kalles for the post-factual society? Eller er det, som det så altfor ofte er, litt mer komplisert og sammensatt …Vi må snakke om USA-valget. (Første og forhåpentligvis siste gang.) Siden det ikke bare angår USA, siden det angår avgjørelser som går på fakta og vitenskapen løs, og siden valgkampen har vært preget av en god del forvrengning av statistikk og sannheter. Hvorfor kunne Donald Trump vinne? Var det medias skyld? Var det den fattige, hvite arbeiderklassen sin skyld? Var det rett og slett bare mangel på stemmer fra den andre siden? Er det et resultat av det som på engelsk kalles for the post-factual society? Eller er det, som det så altfor ofte er, litt mer komplisert og sammensatt enn som så?

Ikke rart vi introduserer episoden med en forskningsnyhet som sannsynliggjør muligheten for intelligent liv andre steder enn på jorden.

Lesestoff om valget: Meningsmålingene som bommet

https://theawl.com/i-talked-to-some-trump-voters-too-24d8399a6147#.6lf5negx2

Medienes rolle

https://twitter.com/deathtodickens/status/796221318249091072

http://www.cracked.com/blog/6-reasons-trumps-rise-that-no-one-talks-about/

Følger for klima

http://cicero.uio.no/no/posts/klima/trumpsjokk-i-internasjonal-klimapolitikk

Et par seiglivede meme-myter til slutt

http://www.snopes.com/1998-trump-people-quote/

http://www.snopes.com/simpsons-trump-prediction/

Ukens anbefalinger

Elghistorie fra Leisha

Skeptikertreff i Oslo 24. november

Bendik anbefaler en pengeutstilling

Marit anbefaler Planet Earth II og Havsnegler på Imgur

Innspillingsdagen 9. november er ikke bare datoen for USA-valg 2016, Krystallnatten og da Berlinmuren falt, men også Carl Sagans fødselsdag. Hør Pale Blue Dot for å roe nervene.