#174 - Bayesianske bedømmelser Oct. 22, 2018

from Saltklypa· ·

Hvis dere har fulgt med på Saltklypas nyttårsspådommer, så har du sikkert funnet ut at en av dem nå har gått i oppfyllelse! Ta den, Henning Hai Lee Yang! ### Alt tatt i betraktning … Tunga rett i munnen nå: Hvordan påvirkes vår usikkerhet over en ting i hverdagen av at vi mottar ny informasjon? Kan vi kanskje bruke en nøye utprøvd statistisk-matematisk læresetning til å sette dette i system? Saltklypa- redaksjonen takler Bayes teorem og bayesiansk tenkning, uten å være matematikere (eller statistikere, eller psykologer). Her er noen av artiklene vi har brukt som grunnlag for vår hyllest til …Hvis dere har fulgt med på Saltklypas nyttårsspådommer, så har du sikkert funnet ut at en av dem nå har gått i oppfyllelse! Ta den, Henning Hai Lee Yang!

Alt tatt i betraktning ...

Tunga rett i munnen nå: Hvordan påvirkes vår usikkerhet over en ting i hverdagen av at vi mottar ny informasjon? Kan vi kanskje bruke en nøye utprøvd statistisk-matematisk læresetning til å sette dette i system? Saltklypa- redaksjonen takler Bayes teorem og bayesiansk tenkning, uten å være matematikere (eller statistikere, eller psykologer). Her er noen av artiklene vi har brukt som grunnlag for vår hyllest til usikkerheten:

Matematisk: Brukt på analyse av mammografi og Monty Hall-problemet: https://psykologisk.no/2014/04/en-demonstrasjon-av-bayes-laeresetning/ Enkel engelsk beskrivelse: Bjørn Vassnes: "Bayes' regel sier hvordan vi anslår sannsynligheten for at noe er sant, med to eller flere usikre faktorer: ved å beregne produktet av disse faktorene." https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/g77zJ/Kunsten-a-tenke-riktig Bayesiansk tenking (i overført betydning): Kurs i Bayesiansk tenking, interaktivt: http://programs.clearerthinking.org/question_of_evidence.html Hvordan Bayes blir brukt i fysikk, spesielt astronomi: http://slittlefair.staff.shef.ac.uk/teaching/phy217/lectures/stats/L19/index.html#bayes XKCD: https://imgs.xkcd.com/comics/frequentists_vs_bayesians.png

Anbefalinger

Podcasten You Are Not So Smart om Bayesiansk tenkning (ep. 73)